Populära pokervarianter

Poker är inte så mycket ett spel som en samling spel med gemensamma drag och regler. Det har funnits väldigt många pokerspel genom tiderna, men här tar vi en snabb titt på några av de mest populära idag.

Texas hold’em

Texas hold’em anses vara det vanligaste och mest populära spelet just nu. Kommer man i kontakt med poker idag är chansen stor att det är just detta spel det handlar om. Världsmästerskapet i poker, som tar plats i Las Vegas varje år, avgörs i just detta spel. Texas hold’em faller in under kategorin ”community poker” då ingen spelare får alla kort de behöver på handen utan måste kombinera dessa med kort som läggs öppen på bordet för alla att använda.

Omaha

Omaha, eller Omaha hold’em som det även kallas, är en variant av Texas hold’em. Spelet har en väldigt liknande spelsätt, men den stora skillnaden kommer från att varje spelare får fyra kort istället för bara två. De måste också använda exakt två av dessa kort och tre från bordet för att skapa sin hand. Jämförelsevis kan spelare i Texas hold’em välja att använda bara de kort som ligger på bordet och inget av dem de har på handen.

Seven Card Stud

Seven Card Stud, även känt som sjustöt i Sverige, är ett pokerspel av typen stötpoker. Dessa definieras av att spelare får en kombination av öppna och dolda kort, och att korten delas ut under spelets gång med satsningsrundor mellan kortutdelningen. I Seven Card Stud får alla spelare, som namnet antyder, sju kort var. Men i vanlig ordning använder man endast fem av dessa för att skapa sin pokerhand.

Razz

Razz är en lite mer ovanligt spel men har fortfarande många spelare. Detta kallas även för Seven Card Low eller Seven Card Razz och grundar sig som många nog gissat sig till på Seven Card Stud. Den viktiga skillnaden är dock att det är den lägsta pokerhanden som vinner i Razz. Stegar och färg har dock inget värde alls i denna pokervariant.